Bebekler de ve Çocuklar da diş bakımı nasıl olmalıdır.
- dişhekimi Özkan Saracalıoğlu
- 20 Eyl 2016
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 11 Mar 2022
Bebekler altı aylık iken ilk süt dişlerini çıkartmaya başlarlar. Şekilde görüldüğü ve izlenebildiği gibi 6 aylık iken başlayan süt dişlerinin sürmesi 33 aylık iken tamamlanması beklenir. Erken ve geç süt dişi sürmesi vakıalarda sık rastlanan ve özellikle geç süt dişi sürmeleri ebeveynleri endişeye sevk eden durumlardır, 10. aya kadar çıkmasını beklediğimiz süt dişleri eğer 12. aya kadar sürmemiş ise kontrol edilmesinde fayda vardır.

Bebekler süt dişlerini çıkartmaya başladığı günden itibaren temizlenmeye başlanmalıdır.
Bunun için annelerin parmaklarına doladıkları bir pamuk yardımıyla günde 1 kez olmak üzere süt dişlerinin temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlem için üretilmiş bebek diş fırçaları da mevcuttur.


Bebeklerin 3 yaşına gelinceye kadar dişlerini fırçalarken herhangi bir diş macunu kullanmaya gerek yoktur.3 yaşından sonra çocuklarımıza ilerde elde edecekleri diş fırçalama eğitiminin bir parçası olacak diş fırçalarını ellerine verip hem oyun hem de bir alışkanlığın başlangıcı olması amacıyla diş fırçasını flor içermeyen diş macunu kullanarak eğitimlerine ve fırçalamalarını sağlayabiliriz. 6 yaşından itibaren flor içeren diş macunlarını da yutmamak kaydıyla kullandırabiliriz.


Çocuklarımızın süt dişleri daimi dişlerin çıkmasının başlangıcı olan 6 yaşına kadar çiğneme işlemini yaptıkları ve daimi dişlerin sürmesine rehber olacak, yardımcı olacak geçici dişlerdir. ama bu dişlerin çürümesi durumun da mutlaka dolgu yapılması ve daimi dişlerin sürmesinin tamamlanmasına kadar ağızda tutulması gerekmektedir. Bu yüzden çocuklarımızın süt dişlerini sürekli kontrol edip diş çürümesi olduğunda bir diş doktoruna götürmeliyiz. Aslında herhangi bir problem olmadan da çocuklarımızı 4 yaşından itibaren diş doktoru ile tanıştırmalıyız ki ilerde olabilecek sorunların önüne geçebilelim.


Çocuklarımızın 6-12 yaş dönemi karışık dişlenme dönemidir, bu yaşlar arasında hem süt dişleri hem daimi dişler ağızda bulunur. Karışık dişlenme döneminde süt ve daimi dişlerin çürümesini önlemek ve ilerde oluşabilecek diş çapraşıklıklarının önüne geçmek için önemli bir dönemdir. Erken süt dişi çekimlerin de daimi dişin çıkmasına rehber olacak ve yerini daraltmayacak şekilde çekilen süt dişinin yerine yer tutucuları yapılması gerekmektedir. Aksi halde dişlerde çapraşıklıklar ve sıkışıklar olacak uzun süren ortodonti tedavileri yaşamak zorunda kalacaklardır.


