KANAL TEDAVİSİ
Diş çürüğünün erken aşamasında dişe dolgu yapılarak problem çözülür. Çürümenin geç aşamalarında çürük dişin pulpasına ulaştığı zaman şiddetli ağrı başlar. Şiddetli ağrının oluşması dişin pulpa odasındaki damar -sinir paketinin geri dönüşümsüz iltihaplandığını gösterir. Bu evrede diş apse yapmaya yatkın hale gelir. Diş çekimine kadar gidebilecek ağrılı bir süreci sonlandırabilecek ve dişinizi daha uzun süre ağzınızda tutacak tedavi ise kanal tedavisidir.
Dişteki çürük pulpa dediğimiz diş sinirine ulaştığında kişi ağrı hissetmeye başlar. Başlangıçta sıcak soğuk hassasiyeti olarak görülen bu durum birkaç gün içerisinde hafif ve kendiliğinden oluşan ağrılara döner, bu dönemde kullanılan ağrı kesiciler kişiye geçici rahatlama sağladığı için bu dönem geçiştirilmeye çalışılır. Fakat bir süre sonra çürük sinire daha da yaklaşmış olacağından çok şiddetli, gece başlayan ve ağrı kesicilerin fayda etmediği ağrılar görülür. İşte bu durumdaki dişleri çekmeden ağızda tutmak için yapılan tedaviye kanal tedavisi denir. Ayrıca şiddetli darbe sonucu dişin sinirinin ölmesine bağlı olarak dişte oluşan apse ve kistlerin tedavisinde de kanal tedavisine başvurulur.
Öncelikle lokal anestezi ile diş uyuşturulur, dişte çürüyen kısım iyice temizlendikten sonra kanalların ağız kısımları açılır. Sonra uygun aletlerle bu kanallardan kökün ucuna kadar gidilir. Burada kök ucunu tam tespit edebilmek için röntgen alınır. Kanallar belirli kalınlıktaki kanal eğeleri ile temizlenir. Bu temizleme esnasında artık diş siniri, yumuşamış kök kanalı duyarı, kökte enfeksiyon yapan bakteriler dişten uzaklaştırılır. Kanallar dezenfektan solüsyonlar ile yıkanıp kurutulur. Dişin kökünde her hangi bir enfeksiyon yoksa aynı seansta kanal dolgusu yapılabilir fakat dişte enfeksiyon şüphesi varsa, kanallara ilaç konularak bir sonraki seansta dolgu yapılır.
Hangi Dişlere Kanal Tedavisi Yapılır?
Çürüğün ilerleyip diş sinir dokusuna kadar ulaştığı durumlarda,
Gece zonklar tarzda ağrıyan dişlere,
Çürüğün sinir dokusunu harap edip diş kökünde apse oluşturduğu dişlere,
İltihap kapmış olan dişlere,
Darbe sonucu kırılan, siniri açığa çıkan dişlere
Protez için diş kesimi yapılırken eğri dişlerde kesimin fazla yapıldığı yerlerde siniri açığa çıkan dişlere
Bilinmeyen bir sebeple diş bütünlüğü bozulmadığı halde siniri ölmüş ve zamanla apse yapmış dişte kanal tedavisi uygulanır.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?
Kanal tedavisi genellikle ağrılı ve sancılı bir durum olarak bilinse de, klasik bir dolgu tedavisinden daha çok acıya ve ağrıya sebep olan bir işlem değildir. Hissedilmek de olan ağrı, acı ve hassasiyet mevcut durumda görünen iltihap ve enfeksiyon sebebinden kaynaklıdır.
Kanal tedavisi işleminin tamamlanmasından sonra ilk birkaç gün süresince, özellikle de temizlenme durumu gerçekleşmiş bir enfeksiyon varsa bölgedeki dokuda ağrı ve hassaslık olabilir. Bu hassasiyet ve ağrı durumu ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altında tutulabilmektedir.
תגובות